За ракията

Бояновската ракия

Технология

От време оно се е правело ракия. Никои няма право да ни отнема това удоволствие.Традиционната българска трапеза не би била същата без една легендарна напитка. Тя съпътства и делника, и празника; и тъжните, и веселите поводи. Няма как да не се досетите, че става въпрос за ракията.

Не е нужно да си кривим душата – българинът обича да си пийва ракийка. И въпреки че на пазара се предлага голямо разнообразие от чудотворната напитка, една значителна част от населението залага на домашната ракия. В закона са заложени строги ограничения, свързани с варенето на ракия, но въпреки това в почти всяко българско село се приготвя домашна ракия – от грозде, от сливи, от кайсии – разнообразието е наистина голямо. Да свариш качествена ракия, която да бъде оценена по-достойнство, си е истинско изкуство.